Roofvogels

Roofvogels zijn een bekende verschijning in de Nederlandse natuur. Toch is dat niet altijd zo geweest. Leer meer over deze prachtige vogels

Slechtvalk

Slechtvalk

Er komen zo’n twaalf tot veertien soorten voor als vaste of tijdelijke bewoner. Hiermee mogen we niet ontevreden zijn. Was in de eerste helft van vorige eeuw de roofvogelstand al niet bijzonder hoog, in de jaren zestig, begin jaren zeventig was de roofvogel nauwelijks meer aanwezig in Nederland. Met dank aan onze ‘heldere’ inzichten om de landbouw productiever te maken d.m.v. allerlei pesticiden. Omdat roofvogels aan de top van de voedsel keten staan kregen zij de cumulatieve hoeveelheid gif binnen via hun prooidieren. Met als gevolg mislukte broedsels, mismaakte jongen, vroeg stervende ‘gezonde ‘ dieren, enz. Sinds het verbod op pesticiden eind jaren zestig zit de roofvogel, en het roofdier in het algemeen, weer in de lift.

Ik wil jullie meenemen naar de leefwereld van de roofvogels in de regio van de gemeente Heusden, meer bepaald de Elshoutse wielen en Loonse en Drunense duinen en de uitlopers hiervan. De voorkomende soorten zijn: Buizerd, Havik, Sperwer, Torenvalk, Wespendief en Boomvalk. Met de link kom je bij de beschrijving van deze mooie vogels.

Meer artikelen over Roofvogels

 

 

Dassen

Dassen hebben eeuwen lang gebruik gemaakt van de omgeving van Drunen, Haaren en Loon op Zand. Helaas is daaraan een einde gekomen in de tweede helft van de vorige eeuw. Door bejaging, verstoring en vergiftiging is de das uit het landschap verdwenen.

Gelukkig is de publieke opinie over natuurbehoud de laatste decennia gewijzigd en daarvan heeft de das, met een steuntje in de rug, van kunnen profiteren. In 1999 is, onder de bezielende leiding van Natuurmonumenten en Bert van Opzeeland, de das weer geherintroduceerd in de Loonse en Drunense duinen.

Het resultaat mag er wezen. Eind 2012 zijn liefst 33 dassenfamilies, ruim 100 exemplaren, weer actief in dit van oudsher bekende gebied. Update eind 2015: 52 dassenfamilies met ruim 160 dassen.

Het heeft helaas ook een keerzijde. Ongeveer 10% is verkeersslachtoffer geworden. Vooral in de zogende fase, als er dus zeer jonge dassen zijn, kan dit desastreus zijn voor de kleine pluizenbolletjes. Gelukkig is er veel inzet van de vrijwilligers om de jongen te redden en dat is afgelopen jaar ook gelukt met een jong uit Udenhout: Moffel.

Op deze site meer gegevens en nieuws over de das, een mysterieus maar ook Nederlands grootste roof zoogdier.

Meer artikelen over Dassen

Das

 

 

Techniek

Voor natuurfotografie komt meer kijken dan alleen een camera.

techniek

Alle foto's op deze site zijn gemaakt met apparatuur die ik zelf heb of heb gehad. In een serie artikelen laat ik zien welke apparatuur en hoe ik die gebruikt heb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer Techniek - Tips&Tricks

 

 

Foto & Video

Een kleine selectie van de foto's die je kunt bewonderen.

 
 Meer Foto & Video

 

Hoge lichtsterkte lenzen

De betere lenzen. En dat zie je! Vergelijk de foto's maar eens elders op deze site en bekijk de specifieke vergelijking in tabblad 'vergelijking lenzen'. Nadelen hebben ze ook. De prijs is navenant en het gewicht is ook hoger. Maar ik wil ze niet meer kwijt. Ze gaan bovendien 20 tot 30 jaar mee als je ze fatsoenlijk gebruikt. Ze zijn de investering dus echt wel waard.

Vast brandpunt

Sigma 105mm, F2.8

105mmEen fantastische lens voor macro fotografie. 1:1 macrofoto’s met een hoge lichtsterkte (f2,8). Goede kwaliteit voor een aanvaardbare prijs. Ik vond macrofotografie al leuk maar met deze lens is het helemaal te gek. Bovendien ook goed te gebruiken als portret lens. Daar ben ik zelf niet zo'n fan van maar toch.


 

Sigma 300mm, F2.8

Een gigant om mee te nemen (2,4kg) maar werkelijk een genot om300mm mee te werken. Maar dan alleen op statief. Op deze site staan foto’s van de 70-300mm zoomlens en van deze reus. Wat een verschil!

 

 

Zoomlens

Sigma 70-200mm, F2.8

70-200mm

De vervanger voor mij van de Sigma 70-300mm, f3.5-f5.6. Het gewicht een een stuk hoger maar de scherpte en lichtsterkte ook. En macro is ook mogelijk met deze fantastische lens. Wel wat lastiger om uit de hand een scherpe foto te maken.


Afdrukken  
Free Joomla! templates by Engine Templates