Roofvogels

Roofvogels zijn een bekende verschijning in de Nederlandse natuur. Toch is dat niet altijd zo geweest. Leer meer over deze prachtige vogels

Slechtvalk

Slechtvalk

Er komen zo’n twaalf tot veertien soorten voor als vaste of tijdelijke bewoner. Hiermee mogen we niet ontevreden zijn. Was in de eerste helft van vorige eeuw de roofvogelstand al niet bijzonder hoog, in de jaren zestig, begin jaren zeventig was de roofvogel nauwelijks meer aanwezig in Nederland. Met dank aan onze ‘heldere’ inzichten om de landbouw productiever te maken d.m.v. allerlei pesticiden. Omdat roofvogels aan de top van de voedsel keten staan kregen zij de cumulatieve hoeveelheid gif binnen via hun prooidieren. Met als gevolg mislukte broedsels, mismaakte jongen, vroeg stervende ‘gezonde ‘ dieren, enz. Sinds het verbod op pesticiden eind jaren zestig zit de roofvogel, en het roofdier in het algemeen, weer in de lift.

Ik wil jullie meenemen naar de leefwereld van de roofvogels in de regio van de gemeente Heusden, meer bepaald de Elshoutse wielen en Loonse en Drunense duinen en de uitlopers hiervan. De voorkomende soorten zijn: Buizerd, Havik, Sperwer, Torenvalk, Wespendief en Boomvalk. Met de link kom je bij de beschrijving van deze mooie vogels.

Meer artikelen over Roofvogels

 

 

Dassen

Dassen hebben eeuwen lang gebruik gemaakt van de omgeving van Drunen, Haaren en Loon op Zand. Helaas is daaraan een einde gekomen in de tweede helft van de vorige eeuw. Door bejaging, verstoring en vergiftiging is de das uit het landschap verdwenen.

Gelukkig is de publieke opinie over natuurbehoud de laatste decennia gewijzigd en daarvan heeft de das, met een steuntje in de rug, van kunnen profiteren. In 1999 is, onder de bezielende leiding van Natuurmonumenten en Bert van Opzeeland, de das weer geherintroduceerd in de Loonse en Drunense duinen.

Het resultaat mag er wezen. Eind 2012 zijn liefst 33 dassenfamilies, ruim 100 exemplaren, weer actief in dit van oudsher bekende gebied. Update eind 2015: 52 dassenfamilies met ruim 160 dassen.

Het heeft helaas ook een keerzijde. Ongeveer 10% is verkeersslachtoffer geworden. Vooral in de zogende fase, als er dus zeer jonge dassen zijn, kan dit desastreus zijn voor de kleine pluizenbolletjes. Gelukkig is er veel inzet van de vrijwilligers om de jongen te redden en dat is afgelopen jaar ook gelukt met een jong uit Udenhout: Moffel.

Op deze site meer gegevens en nieuws over de das, een mysterieus maar ook Nederlands grootste roof zoogdier.

Meer artikelen over Dassen

Das

 

 

Techniek

Voor natuurfotografie komt meer kijken dan alleen een camera.

techniek

Alle foto's op deze site zijn gemaakt met apparatuur die ik zelf heb of heb gehad. In een serie artikelen laat ik zien welke apparatuur en hoe ik die gebruikt heb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer Techniek - Tips&Tricks

 

 

Foto & Video

Een kleine selectie van de foto's die je kunt bewonderen.

 
 Meer Foto & Video

 

Statieven

Een goed statief kan het verschil maken tussen een goede en een perfecte foto. Zeker bij langzame sluitertijden. Bespaar niet op een goede tripod en let ook op het gewicht dat zo'n statief kan dragen. Niets zo vervelend dan dat een statief door zijn poten zakt met je dure camera er op.

Velbon RuP-40

apparatuur monopodEen monopod en eigenlijk onmisbaar. Eenvoudig in gebruik niet duur en gewoon lekker handig om in ieder
geval de vertikale trillingen en bewegingen mee tegen te gaan.

Manfrotto 055XBPRO

Tripod statief van maximaal 128cm. Bijna onmisbaar als ik mijn Sigma apparatuur tripod300mm, f2.8 gebruik. Een stevig en stabiel statief waar ook nog een gewicht aan gehangen kan worden voor extra stabiliteit. Goede degelijke kwaliteit voor een schappelijke prijs. Nadeel is dat er uitklapbare klemmen gebruikt worden. Hier blijf je wel eens mee haken en het bergt wat lastig op in mijn foto rugzak. Een alternatief van Gitzo is te overwegen maar die zijn het dubbele van de prijs. Voordeel van de Manfrotto, je kunt de middenarm ook dwars plaatsen wat handig is bij macrofotografie.


Manfrotto 488RC4 Balhead

apparatuur balheadEen statief uitbreiding waarmee je je camera in alle posities kunt manoeuvreren en die geplaats wordt op de tripod. Een stevige jongen en dat kan ik ook alleen maar adviseren. Denk aan de toekomst!


Sirui Gimbal head PH-20

apparatuur schommelkopZit je in een schuiltent of ben je voor langere tijd op een vaste locatie dan is voor snelle actie foto's is een schommelkop onmisbaar. Installeer je camera, balanceer hem en je kunt snel van links naar rechts en van boven naar beneden manoeuvreren. Ideaal voor de zwaardere combinaties van camera en lenzen maar ook fantastich als je hem voor macro fotografie gebruikt.


Afdrukken  
Free Joomla! templates by Engine Templates